Vecka 28 och 21 år gammal!

Igår så fyllde jag 21 underbara somrar och de firade jag tillsammans med familjen (tyvärr kunde inte min älskade vara med). Fick mycket fina saker som var till bara till mig =) hörde från både höger och vänster att de va svårt att hitta något som bara var till mig och inte mig och johan eller mig och bebisen =P
Men folk lyckades och jag är väldigt glad för de jag fick!

Nu är jag i vecka 28 och i 7:e månaden (12 veckor kvar), känns sjukt egentligen att tiden har gått så fort fram hit om man blickar tillbaka. Längtar så efter att få se de lilla livet, få hålla i de och känna att här är något som jag har vart med och skapat. Sååååå häftigt!


Bebisen

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.

Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

Mamma

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg.

Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.

 

Ha de bäst kram kram<3


Sjukgymnasten idag...äntligen!

Idag vid kl. 14.00 så var jag hos en sjukgymnast inne i stan, hon var verkligen jättebra.
Hon undersökte min rygg och bäckenett, typisk foglossning sa hon efteråt.
Så jag fick prova ut ett stödbälte som jag ska ha om dagarna så att bäckenett är hyfsat stabilt och stilla.
Fick en lista på vad jag får/inte får göra:

-Ej göra något som jag vet gör ont
-Inga tunga lyft eller bära saker som väger mer än 2kg
-Ej dammsuga eller torka golv
-Måste alltid sitta ner och ta på mig byxor, strumpor och skor
-Ska sova med en kudde mellan benen
-Ha svankstöd när jag sitter ner
-Ska göra 5st hemmaövningar

Skönt att ha fått bältet nu, kändes bättre från första stund då jag provade de-
Så det som gäller nu är: Bältet, hemmaövningar och mycket vila.
Låter helt ok för mig =)

*               *                *

Fast jag måste erkänna att den bästa medicinen är nog faktiskt min alldeles fantastiska älskling, hade verkligen inte klarat något av detta utan din hjälp.
Så väl som du tar hand om mig och ser när jag behöver lite extra hjälp.
Vad mer kan man begära? Alltid vi<3



Ha de bäst kram kram<3

Vecka 27

Då påbörjar vi en ny vecka och nu närmar vi oss slutet av den andra trimestern =)
Igår så var vi på utflykt till IKEA där vi hittade två byråer och lite småsaker till bebben.
Visst känns det fortfarande tråkigt att inte kunna jobba men börjar känna nu att de är rätt skönt avv kunna vila när man känner att man behöver det och tänkte på sig själv och barnet nu det sista<3

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Mamma

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

 

Ha de bäst kram kram<3


Man är bara mänsklig tyvärr...

Då var man på läkarbesök idag på morgonen och tyvärr blev man sjukskriven fr o m idag och fram tills mitten av oktober =( och sedan troligtvis fram till beräknad födsel.
Usch man mår verkligen inte bättre av att veta att man lämnar sina kollegor i klistret. Men hade jag jobbat mera sa läkaren så hade det bara blivit värre, visst kunde jag vart på jobbet men dom hade inte haft någon nytta av mig eftersom jag inte får lyfta/långvarig belastning eller böja mig ner.

Man är inte mer än mänsklig och för de är det lätt att få dåligt samvete, just när man vet hur beroende folk är utav en.

Men jag får försöka hålla humöret uppe och fokusera på det lilla livet jag bär på och ge den de bästa förutsättningarna till en bra start här i livet =)



Ha de bäst kram kram<3


Vecka 26 och barnmorskekontroll

Då har man påbörjat vecka 26 och rutinkontroll hos barnmorskan var det idag på morgonen.
Vikten var bara bra, likaså måtten av magen och hjärtljudet (165slag/minut).
Men de som inte var lika bra var mitt ryggont, verkar vara foglossning så jag fick en tid till läkaren
på onsdag kl. 8 så får vi se vad vi kommer fram till. Det komer ju bli ganska tufft på jobbet med 14st 1-åringar
med många lyft, bära och trösta. Vi får se vad han säger och hur vi ska gå till väga utifrån det, men jag har
fortfarande en tid hos sjukgymnasten nästa måndag.

Det både känns och märks att man kommer allt närmare dagen D för varje vecka som går. Det sparkas och lever
livet i magen och den i sin tur växer....och växer.....och växer =)


Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Mamma

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.


Ha de bäst kram kram<3

Ett litet barn...

"Ett litet barn är så underbart,
ett välskapt knyte kommer att ligga i min famn.
Så fin och så ljuvlig,
i kärlek kommer vi välja ditt namn.
Som en gåva du kom till oss,
som ett mirakel finns du i våra liv.
Vi ska följa dig
och se hur du tar dina första små kliv.

Och just nu finner du
så mycket skoj i att röra dig och göra kullebyttor inuti min mage.
Vilängtar så efter att se när du ler, skrattar och strålar som ett ljus.
Med iver kommer du peka, le och säga där.
Ibland så ramlar du och gråter, då får vi omfamna och trösta.
Att få ha dig i famnen är för oss det allra största.
Inget ger oss en så stor glädje som du kommer göra."


Vecka 25 och bara 15 veckor kvar =)

Tänk va tiden går, när jag fick veta att jag var gravid så kändes det som en evighet tills man skulle få se det lilla livet på riktigt. Men nu är det bara 15 veckor kvar! =D
Visst är man glad och man blir bara rundare och rundare för varje vecka som går nu, men det känns också. Har mina misstankar om att jag kanske börjar få foglossning =( ska till en sjukgymnast den 22aug som ska göra en bedömning om vad det kan vara.



Bebisen

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

Mamma

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.


Ha de bäst kram kram<3


RSS 2.0