Vecka 32 (påbörjar 8:e månaden)

Lite sent inlägg denna gången men har inte riktigt haft ro till att sätta mig med de förens nu.
Med mig och bebben så är allt bra (förutom min onda rygg förstås), vilar en hel del nu och känner mig trött efter bara några få aktivitets-minuter. Fast har hört att de är helt naturligt såhär framåt slutet.
I fredags så var de kontroll hos barnmorskan, vikten såg bra ut, mått av mage och hjärtljud lät så fint så fint. Sen sa hon även att bebben har vänt sig med huvudet ner redan vilket jag också känt genom sammandragningar. Hade en period i lördags på morgonen då jag hade sammandragningar och de gjorde lite ont, i 2h =( men de gick över och sen dess har det vart bara bra.
Och växer hehe..ja de gör vi båda två =)


Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Mamma

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.

 

Ha de bäst kram kram<3


Vecka 31

Då har ännu en en vecka flugit förbi och jag och Johan har börjat på våran föräldrarkurs.
Det vi gick igenom första gången var lite om hur man vet att förlossningen har startat, tankar om graviditeten och profylaxmassage. Trodde att det skulle bli ganska långdraget och sitta där i 2h en tiden gick faktiskt ganska fort och det var vissa delar som var intressanta.
Tyvärr flyttade barnmorskan nästa tillfälle från fredag nästa vecka till måndag så då kan inte Johan vara med =( fast han verkade ändå lite lättad för då ska vi kolla på en förlossningsfilm hehe. Fick med mig Sofie istället så jag slipper gå själv =)
Nästa vecka tänkte jag göra ett litet experiment, tänkte väga mig varje dag i en hel vecka och se hur viktuppgången går till egentligen. För jag har ju sett på vågen att jag går upp ca 0,5kg i veckan. Så det vore kul att se dag för dag hur det artar sig (jag har nu gått upp 7kg sedan jag blev gravid) =)


Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Mamma

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

 

Ha de bäst kram kram<3


Vecka 30 och bara 10 veckor kvar!!!!!!

Oj oj oj nu närmar vi oss med stormsteg =)
Idag påbörjar vi vecka 30 och med bara 10 veckor kvar tills skruttis tittar ut så börjar man bli lite nervös men det är nog mest spännande.
Sitter under småstunder och fantiserar om hur allt kommer att bli, inte bara på allt det jobbiga som alla pratar om stup i kvarten utan att det även finns njutningsbara stunder som jag verkligen ser fram emot med våran älskade bebis<3



Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Mamma

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

 

Ha de bäst kram kram<3




Vecka 29 och 2 år tillsammans!

Idag så är de exakt 2 år sedan jag och johan träffades första gången, och efter en tid tillsammans så visste vi inte riktigt när ifrån vi skulle räkna att det blev vi. Så vi sa det att de fick bli den dagen då vi träffades just för att allt klickade så himla bra då =)
Vi kom hem för en stund sen från ett restaurangbesök med väldigt god mat och efterrätt, märks verkligen att de ska vara vi. När något problem dyker upp så hjälps vi åt och försöker lösa det så bra vi kan oavsett hur stort eller litet problemet är.
Alltid vi min älskade<3


Bebisen

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Mamma

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.

 

Ha de bäst kram kram<3


RSS 2.0