Det stora ultraljudet =)

Idag den 27/6 så var jag och Johan på Östra sjukhuset för att göra det stora ultraljudet =)
Det var så mysigt och det visar sig att det är en liten acrobat där inne, ville inte ligga stilla så att barnmorskan kunde mäta den.
Men till slut så fick hon all information hon behövde och det visade sig vara en liten frisk och kry bebbe på 15,4cm, väger ca 200g och ska komma till världen den 26 november (är det bestämt nu).
Så det betyder att igår gick jag in i vecka 19 =)

Här är en av bilderna som togs:


Hehe ligger och leker modell med armen under hakan.
Rätta tackter de hihi.

Ha de bäst kram kram<3

Vecka 17 och tydliga sparkar =)

Bättre sent än aldrig, skulle ju gjort detta inlägget i onsdags men de kom lite saker i vägen.


Bebisen

Vikten har fördubblats på bara två veckor och nu väger ditt barn c:a 100 gram. Längden från topp till tå är mellan 14-16 cm vilket motsvarar din hand om du spretar med fingarana.

Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.

Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.

Mamma

Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och  för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.

Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl. 

Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

PS. I tisdags den 14/6 så kom första riktiga sparken som man kunde känna om man höll handen på. DS.

Ha de bäst kram kram<3


Fostervattensprovet avklarat!

Det är verkligen en lättnad att provet är över, inget som man är jättesugen på att göra om direkt.

Jag och Johan kom till Östra sjukhuset ca. 12:45 och jag hade tid 13:00 så det var bara att sätta sig och vänta.
Men det gjorde ju inte saker bättre, ju närmare klockan blev ett ju mer nervös och orolig blev jag.
Till slut så blev vi uppropade och jag är glad att jag fick en kvinnlig överläkare och hennes sköterska, jag fick lägga mig på brittsen och hon började med att mäta barnet och det var lättare sagt än gjort. Just idag så var det en väldigt aktiv liten skrutt som inte ville ligga stilla i första taget *hehe*.
Allt stämde och hon började förbereda själva provet, jag sa till innan att jag inte ville se nålen för då skulle jag nog gått därifrån.
Just när hon stack mig så gjorde det inte särskillt ont men när sköterskan skulle dra upp vätskan så var det en jätteobehaglig sugande känsla och jag minns faktiskt inte om jag andades eller inte, jag ville bara att det skulle vara över.
När de var klara så kändes det som att nålen satt kvar och obehagskänslan satt kvar ganska länge, sedan fick jag några starka mensvärkskramper men det har gått över nu.

Nää en gång och aldrig mer säger jag bara, men nu är det gjort och jag är stolt över att jag klarade det =)

Ha de bäst kram kram<3

Forstervattensprov på G

Igår så fick jag brev från sjukhuset där det stod att jag var "välkommen på måndag den 13 juni för att göra ett fostervattensprov". Oj tänkte jag, redan på måndag! Så det var bara att slänga sig på telefonen och ringa till Johan så att han kunde ta ledigt, sen satte jag mig vid datan och ansökte om semester den dagen för man får inte jobba efter provet. Just för att det finns risk för att det lilla hålet som dom gör kan fortsätta att läcka vatten mm.

Så det är bara att bita ihop och försöka överleva detta, är inte jätteglad åt att behöva få en stor nål i magen men o andra sidan så vill jag ju ha ett friskt barn. Sedan tar det mellan 1-2 veckor innan man får svar på provet, så allt blir klart innan semestern och de känns jätteskönt. För är det ett glatt besked så kan man åka på semester med ett leende på läpparna och är det ett ledsamt besked så far man iaf komma bort lite och tänka på annat och samtidigt veta att man gjorde allt man kunde.



Så håll alla tummar för mig på måndag kl. 13:00!

Ha de bäst kram kram<3

PS. Är det ett glatt besked så vill vi veta om vi ska få en pojke eller flicka =). DS


Vecka 16 =)

Det blev ju en liten förändring när vi va hos läkaren för en vecka sen med mina veckor, så varje onsdag så kommer jag att gå in i en ny vecka =)


Bebisen

Din bebis är nu ungefär 80 gram och 11-14 cm stor! Det är inte bara fostret som växer, utan också livmodern och moderkakan blir större för att kunna försörja utrymme och näring till ditt växande barn.

Bebisen kan nu gripa med händerna, sparka och tillochmed göra kullerbyttor! Huvudet är nu upprätt och i ansiktet utvecklas muskler som gör att den redan kan grimasera, som att till exempel kisa, rynka pannan och öppna munnen. Skelettet har nu tillräckligt med kalcium för att kunna synas på en röntgenbild. Naglarna är väl utvecklade och benen är längre än armarna.

Då fostret rör sig allt mer och allt livligare så kan du möjligen börja känna dess rörelser i magen. En del kvinnor säger att det känns som gaser eller att magen kurrar. Om du inte känner bebisens rörelser ännu så ska du inte oroa dig, eftersom det kan dröja ända till vecka 20 innan du känner något.

Mamma

Du kan känna att hjärtat slår hårdare än vanligt. Det beror på att du nu har 20-25% mer blod än vad du har normalt.

För bara sex veckor sedan vägde din livmoder ungefär 140 gram. Nu väger den 250 gram, nästan en fördubbling! Fostervattnet som omger fostret väger ungefär 200 gram.

Mjölkkörtlarna börjar producera mjölk omkring denna veckan och detta kan orsaka spänning och ömhet i brösten. Blodkärlen blir mer synliga under huden på grund av den ökade blodgenomströmmningen.

Ha de bäst kram kram<3


Ultraljudet onsdagen den 1 juni

Då kommer den efterlängtade historien om det första ultraljudet =)

Jag och Johan kom till läkaren kl. 9.00 som det var sagt.
När vi kom in så sa han att vi idag skulle göra ett ultraljud och diskutera angående fostervattensprovet.
Så jag fick lägga mig på en britts, men precis när jag la mig så tänkte jag "Tänk om det är tomt, att det inte fonns någon bebis där inne". Den underbara kalla gelen kom på och han körde igång maskinen och vad fick vi se?
Jo en liten liten underbar varelse som rörde på sig väldigt aktivit =D det såg ut som att den vinkade till oss och så mitt uppe i alltihopa så fick den hicka *hihi*
Johan tog lite kort och filmade hur den rörde på sig för läkaren kunde inte skriva ut några bilder pga en omodern maskin.

Men det var en fantastisk upplevelse att få se att det verkligen fanns något där inne, det går inte att beskriva med ord hur den otroliga känslan var. Det är nog bara något som man själv bara kan sätta fingret på när man är i den situationen.

Här är en av bilderna:



Den var 8,1cm lång och läkaren räknade ut att jag påbörjade v15 samma dag, så förlossningsdatumet blev ändrat till den 30 november ist för den 24:e.

Ha de bäst kram kram<3


RSS 2.0