Vecka 36 ojojoj...

Ja ni, det är väl det enda jag kan säga just nu "Ojojoj".
Fyra veckor kvar, eller nästan för på onsdagen är det ju den 26:e och exakt en månad kvar tills bebben tittar ut.
Fast man hoppas ju på att den tittar ut lite tidigare, för bf (bästföre datumet) går ut den 26nov har jag bestämt hehe =P.
Nä nu börjar man allt vilja ha sin kropp för sig själv allt mer och mer, det buffas här och sparkas där så de står härliga till.
Huvudet har fixerat sig och det känns, för varje gång den rör sig minsta millimeter i bäckenet så hugger det till och man viker sig nästan. Tydligen så går huvudet emot nerverna där nere och då känns det så, sen ser man även att magen har börjat sjunka ner och de känns väldigt skönt =)

 

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

Mamma

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC.

Ha de bäst kram kram<3

Vecka 35

5 veckor kvar och upploppet börjar känns det som. Har känt nu under förmiddagen att skruttis verkar leta sig neråt och fixera sig i bäckenet, har känt en huggande/stickande känsla och de kan tydligen vara tecken på det.
Det känns en aning obehagligt så jag hoppas lite att det slutar snart =/

En liten kul grej som jag gjorde nyss om mig själv:

Ökat i vikt 11-13 kg – 8kg hittills
Ont i ryggen – hehe ja de kan man väl säga
Lättirriterad – till och från
Det trycker överrallt – mer eller mindre ja
Tungt att röra sig – känner mig som en flodhäst
Svårt att andas – nä faktiskt inte
Foglossning – Oja, underbart!
Svårt att sitta, stå och sova – längre stunder ja
Ovanligt livliga drömmar – haha ja de kan jag inte förneka
Förvärkar/sammandragningar - ja men inte mycket
Hemorrojder – hade mycket besvär i mitten men nu har det lugnat sig
Halsbränna – bland de värsta jag vart med om
Svullnad i händer och fötter – fötter men inte händer
Gnällig – inte mer än vanligt




Bebisen

Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget.

Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.

Mamma

Livmoderns övre del har nu vuxit ungefär 15 cm ovanför naveln och din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna rejält sig tunga och otympliga och börjar tänka "ska bebisen aldrig komma ut?". Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.

Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas.

Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning!

 

Ha de bäst kram kram<3


Läkarbesök och Barnmorskebesök på samma dag.

Idag kl. 10:30 så hade jag tid hos läkaren nere på MVC för att prata om en ev förlängning av min sjukskrivning pga min underbara foglossning.
Han frågade mig hur jag hade de nu när jag är hemma och jag berättade som det var att de har blivit jobbigare, ibland kan har ha ont flera dygn i streck om jag har råkat göra något som jag inte borde.
Sedan kan de i vissa fall vara så illa att jag behöver hjälp när jag ska vända mig i sängen just för att de gör så ont =(

Läkaren skrev ett nytt sjukintyg där han bedömer att jag inte är lämplig för arbetsmarknaden innan min förlossning (26nov) så det är bara hålla tummarna att försäkringskassan godkänner den.

Sen åkte jag till min underbaring Sofie och fikade lite =)
Efter de var det dax att åka tillbaka till MVC för mitt besök hos barnmorskan, skulle egentligen vart där igår men hon blev sjuk så jag fick en tid hos en annan idag kl. 15:00 istället.

Allt såg bra ut, blodtryck var bra, magen växte perfekt, hjärtljudet slog så fint och den ligger fortfarande med huvudet neråt och har gjort sen vecka 31.
Fick även min journal som jag ska ha med mig till Ronneby så dom har något underlag att gå efter.

Måste dock ringa till MVC imorgon för läkaren har skrivit fel på de två sista siffrorna i mitt personnummer vilket jag inte upptäckte förrens jag kommit hem.

Men för övrigt så rullar saker och ting på, om 2 ½ vecka så bor jag och Johan äntligen under samma tak och idag är det 44 dagar tills skruttis ska födas<3
Känns som att de händer så mycket runt omkring en nu så man hänger knappt med hehe =P



Ha de bäst kram kram<3

Vecka 34, barnmorskebesök och läkarbesök.

Här om morgon vaknade jag med ett ryck och insåg att nu är bara 6 veckor tills våran älskade bebis är hos oss =) mycket frågor och undringar som far genom huvudet nu inför förlossningen, tiden efter osv.
Nu i efterhand så kan man väl se tillbaka och tycka att tiden gått fort, men i början så kändes 9 månader som en evighet.
Den längsta längtan och väntan jag någonsin vart med om, ju närmare dagen D vi kommer så längtar man allt mer =)
Imorgon så bär det av till barnmorskan för ytterliggare ett besök och så ska jag även få min journal som MVC i Ronneby ska få. Sedan på onsdag så ska jag till läkaren och få mitt läkarintyg förlängt, håller alla tummarna för att Försäkringskassan godkänner den. Vågar inte hoppas på för mycket efter det otrevliga samtalet jag fick.



Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad, även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar i livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Mamma

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

 

Ha de bäst kram kram<3


Vecka 33 och föräldrarkursen är slut.

Igår var sista träffen i föräldrargruppen, lite tråkigt för vi hade väldigt trevligt allihopa.
Men vi ska ha en återträff den 21dec med våra småttingar, ser verkligen fram emot de =)
Först när föräldrarkursen startade så trodde man att de skulle rikta sig till den blivande mamman till 99% men de va de absolut inte. Man har fått många svar på alla frågor man haft om den första tiden som förälrer, hur man ska hantera olika situationer mm.
Väldigt lärorikt med andra ord =) (De tyckte även Johan).



Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livmodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Mamma

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.


Ha de bäst kram kram<3

RSS 2.0